woensdag 4 september 2013

les 4 stokjes haken

Steken: Stokjes

Zo dames, hoe gaat het met de Vasten? Vandaag voegen we weer een nieuwe steek toe aan ons assortiment: de Stokjes.
De Stokjes zijn een steken-groep met wat meer hoogte, waarbij je de draad eerst een keer om de haaknaald slaat vóórdat je die in een steek van je haakwerk steekt.
Ze variëren van Halve Stokjes (laag) tot Vierdubbele Stokjes (heel hoog). Ik leg hier de drie meestgebruikte Stokjes uit: StokjesHalve Stokjes en Dubbele Stokjes.

Opmerking vooraf:
Als ik zeg: 'steek je haaknaald in een losse' of 'steek je haaknaald in een steek', dan bedoel ik dat je hem door de twee lusjes van die losse of steek moet steken, dit telt dus voor 2 lusjes op je haaknaald.

Stokje (3 keerlossen)
Begin met een ketting van 25 lossen en volg de volgende stappen:
1. Sla de draad 1 keer van achter naar voor om je haaknaald en steek je haaknaald in de4e losse vanaf de naald (4 lussen op je naald -> foto 2)
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de losse heen (nog 3 lussen op je naald -> foto 3)
3. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door 2 lussen heen ( nog 2 lussen op je naald -> foto 4)
4. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de laatste 2 lussen, je houdt 1 lus op je haaknaald over en hebt nu 1 stokje gehaakt.

En dat ziet er dan zo uit:

Haak in elke losse een stokje, t/m de laatste. Haak 3 keerlossen en draai je haakwerk om. Haak nu het 1e stokje van de volgende toer in het vóórlaatste stokje van de vorige toer: de 3 keerlossen waren het éérste stokje van de nieuwe toer.
Haak het laatste stokje van de toer in de bovenste van de 3 keerlossen waarmee je de vorige toer begon (zie pijl op de rechter foto).
Dit is belangrijk om een recht haakwerk te krijgen!
Als je begint met 25 lossen, maak je toeren van 23 stokjes. Herhaal bovenstaande stappen om verder te gaan met toeren van stokjes.

Half Stokje (2 keerlossen)
Begin weer met een ketting van 25 lossen en volg onderstaande stappen:
De stappen zijn eigenlijk hetzelfde als bij het haken van een stokje, alleen haal je je draad bij de 1e keer doorhalen door de losse + 1 lus. Je doet dan één stap minder.
Dus: 
1. Sla de draad 1 keer van achter naar voor om je haaknaald en steek je haaknaald in de 4e losse vanaf de naald (4 lussen op je naald)
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de losse + een lus heen (nog 2 lussen op je naald )
3. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de laatste 2 lussen, je houdt 1 lus op je haaknaald over en hebt nu 1 half stokje gehaakt.

AANVULLING:
Ik had jullie gewaarschuwd, ik haak niet 'volgens het boekje'! Uit de reacties hieronder blijkt dat 'echte' halve stokjes anders moeten, en wel op deze manier:
1. Sla de draad 1 keer van achter naar voor om je haaknaald en steek je haaknaald in de 4e losse vanaf de naald (4 lussen op je naald)
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de losse heen (nog 3 lussen op je naald )
3. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de 3 lussen, je houdt 1 lus op je haaknaald over en hebt nu 1 half stokje gehaakt.

Ga door totdat je de toer af hebt, haak 2 keerlossen en draai je werk om. De keerlossenzijn weer het 1e halve stokje van de volgende toer, steek voor het volgende halve stokjeje haaknaald boven het vóórlaatste halve stokje van de vorige toer (zie pijl).
Het laatste halve stokje van de toer haak je weer in de bovenste keerlosse waar je de vorige toer mee begon. Haak 2 keerlossen, draai om en ga zo door!

Dubbel Stokje (4 keerlossen)
Begin weer met een ketting van 25 lossen en volg de volgende stappen:
Weer zijn de stappen hetzelfde, maar nu heb je eigenlijk één stap extra, omdat je de draad in het begin één keer extra om je haaknaald slaat.
Dus:
1. Sla de draad 2 keer van achter naar voor om je haaknaald en steek je haaknaald in de 5e losse vanaf de naald (5 lussen op je naald -> foto 2)
2. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de losse heen (nog 4 lussen op je naald -> foto 3)
3. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door 2 lussen heen ( nog 3 lussen op je naald -> foto 4)
4. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door 2 lussen heen ( nog 2 lussen op je naald -> foto 5)
4. Sla de draad om je haaknaald en haal hem door de laatste 2 lussen, je houdt 1 lus op je haaknaald over en hebt nu 1 dubbel stokje gehaakt (foto 6)

Ook het vervolg gaat op dezelfde manier: haak door tot het einde van de toer, nu haak 4keerlossen en draai je werk om. Begin de volgende toer weer in het vóórlaatste dubbele stokje van de vorige toer en vergeet niet het laatste dubbele stokje te haken in de bovenste keerlosse van de vorige toer.
Haak 4 keerlossen, draai om en haak door met dubbele stokjes!

Ter vergelijking zijn dit de drie soorten stokjes op een rij, van allemaal heb ik 3 toeren gehaakt:
Halve stokjes, Stokjes & Dubbele Stokjes
Zie je het verschil in hoogte en dichtheid?

Dit waren de stokjes! En ook nu weer: oefenen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten